تراریوم چیست؟ و چگونه آن را می سازند؟
هر کسی دوست دارد در میان یک باغ زیبا زندگی کند. باغی که هر صبح در طراوتی ماندگار با او ملاقاتی دلنشین داشته باشد. باغی برای پر کردن لحظه های شاد و هیجان انگیز زندگی. خوب، این یک رویای شیرین است. شاید برخی در این رویاها یک زندگی واقعی را تجربه می کنند. اما خیلی ها نمی توانند چنین باغ زیبایی را داشته باشند. اما شاید بتوانیم به جای زندگی در باغ، این باغ ها را با خود همراه کنیم. کافی است از یک تراریوم کوچک در خانه داشته باشید. حالا به همین سادگی صاحب یک باغ فانتزی، زیبا و دوست داشتنی هستید.
قطعا محیط زیست تراریوم ها نمی تواند فضای دلباز یک باغ بزرگ را داشته باشد. اما می تواند همان حس و حال ماندن در دنیای سبز و سرزنده را برای هر کسی تداعی سازد. اگر در میان دستان سبز باغ هایی دلباز، حس و حالی لطیف را تجربه می کنید، حالا قرار است یک باغ کوچک در میان دستان مهربان شما زندگی سبزی را تجربه کند. نگهداری از تراریوم، نگهداری از یک باغ فانتزی شده است. دنیایی در حجمی کوچک با محیطی بسته که در اکوسیستمی ماندگار زندگی می کند.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را به داخل دنیای کوچک این باغ های شیشه ای ببریم و ببینیم این محیط سبز فانتزی شده را چگونه بسازیم؟ چطور از آن مراقبت کنیم؟ و چه زیبایی هایی را با آن فراهم آوریم؟ در یک کلام می خواهیم ببینیم که تراریوم چیست؟ و چگونه این اکوسیستم، پایدار و ماندگار باقی می ماند؟
تراریوم چیست؟
تراریوم یک باغ شیشه ای است. یک باغ کوچک که در حباب هایی شیشه ای ایجاد شده است. این ایده یک روش جذاب برای نگهداری از گیاهان در محیط خانگی است. البته در این روش به مانند نگهداری از گل و گلدان ها نیستیم. بلکه می خواهیم یک اکوسیستم بسته را به وجود بیاوریم.
انواع تراریوم فضاهایی کاملاً بسته و ایزوله شده از محیط اطراف خود هستند. در داخل این فضاها یک گیاه با علاقمندی بالا به رطوبت زندگی می کند. این فضا دارای خاک و هوایی مرطوب است.
انواع تراریوم همگی اکوسیستم های تقریبا بسته ای در رشد گیاهان کوچک و فانتزی شده هستند. این اکوسیستم را در داخل ظرف های بزرگ شیشه ای به وجود می آورند. آب موجود در داخل این فضا در یک چرخه حیات حرکت می کند. به این ترتیب محیط بسته این باغ کوچک برای خودش زندگی می کند. در این محیط یک یا چند گیاه از یک یا چند نوع حضور دارند و همراه با این اکوسیستم پایدار زندگی سبز و کوچکی را ادامه می دهند.
در حال حاضر انواع تراریوم تبدیل به سبک هایی جذاب در نگهداری از گیاهان شده اند. حالا خیلی ها در سراسر جهان علاقه دارند تا انواع گیاهان مناسب برای تراریوم ها را در ظرف های شیشه ای پرورش بدهند. زیرا این فضاهای فانتزی شده همان حس و حال ماندن در باغی سرسبز و هیجان انگیز را تداعی خواهد کرد.
اگر شما هم به نگهداری از چنین محیطی علاقمند هستید، خیلی ساده می توانید یکی از این اکوسیستم های بسته را در محیط خانه داشته باشید. ممکن است در همین قدم اول به فکر خرید تراریوم باشید. شاید از همین ابتدای ماجرا می خواهید خودتان را ثابت کنید و با ساخت تراریوم همه ماجرا را برای خودتان نگه دارید. اما بهتر است اندکی درنگ کنید. از ساخت تراریوم تا نگهداری از آن باید مهارت هایی را کسب کرده باشید. پس در خرید تا ساخت تراریوم عجله نکنید؛ بلکه باید تمام مهارت ها در مواجه شدن با این اکوسیستم جذاب را یاد گرفته باشید.
مزایای نگهداری از تراریوم چیست؟
انواع تراریوم باغ های شیشه ای هستند. اکوسیستم های بسته ای که در آنها حیاتی نباتی تقریبا مستقل از فضای بیرون جریان دارد. اما این نوع نگهداری از گل و گیاه چه مزیت هایی دارد؟ چرا باید با وجود روش های کلاسیک در نگهداری از گیاهان آپارتمانی به دنبال ساخت تراریوم ها باشیم؟ نگهداری از این باغ های شیشه ای مزایایی دارد که به قرار زیر هستند.
-
گیاهان در چنین فضایی نیاز به نگهداری کمتری دارند. قطعا زحمت ساخت تراریوم خیلی بیشتر از کاشتن یک بوته گل در گلدانی ساده است. اما وقتی تراریوم شیشه ای اصولی خود را ساخته باشید، دیگر باید بنشینید و این اکوسیستم مستقل که خودش از پس نیازهای خودش بر می آید را نگاه کنید.
-
انواع تراریوم زیبا هستند و خیلی ساده می توانند به عنوان یک عنصر دکوراتیو شده خانگی مورد استفاده قرار بگیرند. کافی است یک باغ شیشه ای را در گوشه ای از محیط خانه بگذارید. آنگاه است که فضایی خاص، زیبا و چشمگیر را تداعی کرده اید. تراریوم محیط بسته ای دارد. پس برای ماندن در فضاهای خانگی دردسرآفرین نیست.
-
انواع تراریوم را می توانید در طرح ها و مدل های متنوع داشته باشید. می توانید از انواع حباب ها در فرم ها و اشکال جذاب استفاده کنید. می توانید انواع سناریوها در چیدمان فضای داخلی باغ کوچک خود را آن هم با سلیقه شخصی خودتان آماده سازید. می توانید گیاهان متفاوت را در کنار هم آن هم در فضای بسته تراریوم نگهداری کنید.
-
لذت ساختن تا نگهداری از یک باغ را تجربه خواهید کرد. نگهداری از گلدان های کلاسیک قطعاً جذاب است. اما در اکوسیستم بسته شیشه ای، فضایی مستقل حکمرانی می کند. فضایی که تحت نظارت شما قرار دارد. داشتن یک اکوسیستم مستقل از محیط اطراف قطعاً جذاب است.
-
گیاهان در داخل تراریوم ها برای خودشان زندگی می کنند و در این زندگی کمتر نیازی به شما دارند. پس می توانید فارغ از دغدغه مراقبت از آنها، آنها را به حال خود رها کنید و برای چند روزی به مسافرت بروید.
انواع تراریوم کدامند؟
قاعده ساخت همه این باغ های شیشه ای تقریباً یکسان است. در تمام گونه ها با کشت انواع گیاهان قرار است یک اکوسیستم پایدار و مستقل را خلق کنیم. فلسفه تراریوم، نگهداری از گیاهان در داخل تنگ های شفاف و شیشه ای است. اما در یک دسته بندی کلی می توانیم آنها را در دو گروه در باز و در بسته قرار بدهیم.
-
تراریوم های در بسته: گیاهان مناسب تراریوم های در بسته همگی از انواع گیاهان گرمسیری هستند. گیاهانی که به حضور رطوبتی زیاد و دائمی در هوا نیاز دارند. زیرا فضای تراریوم های در بسته کاملاً از محیط اطراف ایزوله است. این تراریوم ها دارای دریچه هایی هستند. اما این دریچه ها جز در موارد خاص همیشه بسته می مانند. به این ترتیب در چنین فضای بسته ای شاهد چرخش دائمی آب از بخار تا قطرات هستیم. رطوبت هوای داخل تراریوم های در بسته بسیار بالا است. البته قرار نیست که این فضاها برای همیشه در بسته باقی بمانند. بلکه باید هر از گاهی مثلاً هر ۱۰ روز یک بار دریچه آنها را برای تخلیه رطوبت اضافی و گردش هوایی تازه باز کنید.
-
-
تراریوم های در باز: گیاهان مناسب تراریوم های در باز به سطح رطوبت کمتری نیاز دارند. در این تراریوم ها فقط یک اکوسیستم گیاهی در داخل تنگی شیشه ای کاشته شده است. فضا در هاله ای از جداره ای شیشه ای و شفاف محصور است. اما گیاهان کاشته شده در این فضا با محیط آزاد در هوای اطراف تراریوم در ارتباط هستند. فرم ظرف شیشه ای تراریوم های در باز به شکلی است که مقدار رطوبتی از فضای داخل را در خود نگه می دارند. اما از آنجا که در باز هستند، جریان هوایی دائمی برای کاهش سطح رطوبت در داخل آنها برقرار است. برای نگهداری از گیاهان با علاقه شدید به نور زیاد باید از همین تراریوم های در باز استفاده کنید.
گیاهان مناسب برای تراریوم کدامند؟
اگر چه محیط کشت باغ کوچک شما یک فضای مستقل و سیستمی ثابت و پایدار است؛ اما هر گیاهی را نمی توانید در این فضا نگهداری کنید. اول آنکه فضایی محدود شده در یک تنگ شیشه ای هستند. پس قطعاً نمی تواند محل مناسبی برای زندگی گیاهانی که قد و قواره های بلند دارند، باشد. از طرفی این فضا در جریان رطوبتی دائمی از محیط بسته قرار می گیرد. برخی از گیاهان مناسب برای تراریوم ها به قرار زیر هستند.
-
انواع کاکتوس و ساکولنت: کاکتوس ها و به موازات آنها انواع ساکولنت از جمله گیاهان فانتزی و محبوب می باشند. خبر خوب این است که این گیاهان دوست داشتنی با آن ظاهر فانتزی به راحتی در فضاهای بسته انواع تراریوم زندگی می کنند. البته انواع کاکتوس و ساکولنت نسبت به رطوبت زیاد هوا آسیب پذیر می باشند. پس بهتر است از این گیاهان در تراریوم های در باز استفاده کنید.
-
گیاه عنکبوتی: گیاه زیبای عنکبوتی که گاها با نام گندمی هم شناخته می شود، از جمله گونه های مناسب برای ماندن در فضاهای محدود با نور کم است. لذا این گیاه را می توانید در انواع تراریوم های در باز نگهداری کنید. گل گندمی در دو نوع سبز و ابلق وجود دارد و از جمله گیاهان تصفیه کننده هوا می باشد. این گیاه از عاشقان هوای مرطوب است. هوایی که در فضای داخل یک تراریوم در باز به راحتی در اختیارش قرار خواهد گرفت.
-
کریپتانتوس: یک گیاه خاص که دارای برگ هایی نواری شکل با لبه هایی دندانه دار شده که ظاهری راه راه دارد. فرم ظاهری برگ های دراز کریپتانتوس به مقدار حجم نوری که دریافت می کند، بستگی دارد. تا جاییکه هاله ای جذاب از هارمونی هماهنگ رنگ های سفید، قرمز، سبز و… را ایجاد خواهد کرد. کریپتانتوس یک گیاه با رشدی آهسته است. ظاهری فانتزی دارد و برای ماندن در داخل چنین فضایی کاملا آماده می باشد.
-
فیتونیا: فیتونیا از جمله گیاهان مناسب برای تراریوم است که می تواند تا سالیان متمادی زنده بماند. یک گیاه زیبای آپارتمانی که چه در محیط داخل تراریوم شیشه ای و یا فضای باز گلدان ها به خوبی رشد می کند. این گیاه را باید در محیطی گرم و کاملا مرطوب نگهداری کنید. دقیقا فضای داخل یک تراریوم مناسب زندگی شاد یک بوته گل فیتونیا می باشد.
-
-
چمن عروس: اگر بخواهید فضای داخل انواع تراریوم را شبیه به یک باغ فانتزی کنید، قطعاً باید خاک این باغ کوچک را سبز پوش نمایید. برای این کار باید از یک گیاه چمن عروس که آن را با نام چمن عروس هم می شناسند، استفاده کنید. غالبا گیاه چمن عروس به عنوان یک پوشش تکمیل کننده در فضای این باغ های کوچک حضور دارد. این گیاه قرار است بستر خاکی تراریوم را هر چه سرسبزتر و زیباتر سازد تا فضای کاشت دیگر گیاهان را جذاب تر نماید. اما اگر نوع طراحی را در حجمی جذاب از چیدمان خاک و سنگ قرار داده باشید، گیاه چمن عروس می تواند به تنهایی فضایی جذاب و سبز پوش را خلق کند.
گیاهان جذاب دیگری مانند انواع ارکیده، بنفشه آفریقایی، برگ قاشقی، بگونیا، سرخس، برگ بیدی، سانسوریا و… قابلیت ماندن در فضای بسته انواع تراریوم را دارند. شما می توانید ترکیبی جذاب از گیاهان مناسب برای تراریوم را در کنار هم قرار بدهید. به این ترتیب باغ کوچک فانتزی شده شما هر چه جذاب تر خواهد شد.
نکته هایی که باید در انتخاب گیاهان تراریوم بدانید
حالا که طیف کاملی از گیاهان مناسب برای تراریوم را معرفی کردیم، قاعدتا ماجرای ساخت فضا تبدیل به یک جریان سلیقه ای خواهد شد. این شما هستید و آن تنگ شیشه ای که باید از گیاهانی که دوست دارید، در آن کاشته بشود. اما ماجرای کاشت گیاهان مناسب برای تراریوم در این انتخاب ساده خلاصه نمی شود. نکاتی هر چند ساده اما کلیدی در میانه ماجرای ساخت تراریوم نقش بازی می کنند.
-
از گیاهانی که نسبت به رطوبت هوا حساس هستند، در تراریوم های در بسته قرار ندهید.
-
از گیاهانی که رشد کمی دارند، برای کاشته شدن در این محیط انتخاب کنید.
-
بهتر است از همان ابتدا آینده نگر باشید. اگر گیاه شما از گونه های قد بلند است، قطعاً در محیط این باغ شیشه ای حسابی رشد خواهد کرد. پس از همان ابتدای ماجرا یک تنگ شیشه ای مناسب با قد و قواره ای کافی تهیه نمایید.
-
اگر می خواهید از گیاهان متفاوت در این محیط داشته باشید، آنها که نیاز به آبیاری یکسانی دارند را انتخاب کنید.
-
از گیاهانی که در محیط با نور کم سازگار هستند، انتخاب کنید. هر تراریوم در نهایت تبدیل به یک عنصر دکوراتیو خانگی خواهد شد. پس ممکن است در فضاهایی با نور کم قرار بگیرد.
-
از مرحله ساخت تراریوم که با کاشت گیاهان همراه است تا تمام ایامی که از این فضای زیبا نگهداری می کنید، هرگز اجازه ندهید که برگ و ساقه های گیاهان بر جداره تنگ شیشه ای تماس داشته باشد.